Gofika

Denna söndag började jag med att grädda de kanelbullar jag bakat under 24 timmar. Jo du läste rätt, 24 timmar! Jag har nämligen ääääntligen testat att baka med surdeg. Och det var inte helt lätt att få till det där med surdeg tycker jag!
 
Första gången jag satte en sk grundsur möglade den för mig. Tänk er den besvikelsen! Där hade jag gått och rört morgon och kväll i tre dagar och sett hur det bubblade och sen klaffade det inte helt i planeringen och grundsuren åkte in i kylen (där den kan överleva i upp till en vecka). När jag tar ut den två dagar senare var det fullt med mögel i burken och det luktade inte fräscht syrligt längre.
Men skam den som ger sig. Efter att ha frågat runt lite bland vänner som har hållit på med det där med surdeg ganska länge vågade jag på att prova igen! Jag köpte en ny finburk på Granit (BigPackburken var ju ingen hit) och i måndags satte jag en ny grundsur. Igår morse var surdegen på tipptopp och jag satte en deg efter Sebastians recept. Och imorse var det dags att grädda! Jag kunde såklart inte hålla mig till ikväll när mannen kommer hem, utan var tvungen att smaka en alldeles nyss.
 
Och om de var goda?! Jajjemen! Nästa gång jag bakar de här finingarna kommer jag nog pensla dem med den sockerlag som står i receptet. Jag trodde bullarna skulle bli alldeles för sötsliskiga och lät därför bli. Kanske gör sockerlagen också att bullarna får lite mer färg. För avsaknaden av äggpensling gjorde att bullarna blev lite bleka. Men goda ändå!!
 
Hoppas ni får en fin... söndag var det visst :0)
 
Kram Lullsan
 
Update: Hm... något måste ha gått fel i bullbaket ändå :0( När bullarna var kalla smakade lite för syrligt och var inte alls goda faktiskt!! Någon surdegsguru där ute som vet vad jag gjort för fel?

RSS 2.0