Rabarber, rabarber, rabarber


Att rabarbern växt som ogräs är nog ändå en underdrift. Fick nästan
en liten chock när jag kom ut i trädgårdslandet i eftermiddags. Kisen
hamnade också på bild, som en referens liksom!


Massor av rabarber!! Tyvärr kan rabarber som blir så här grova vara
lite "träiga" att äta, men de passar utmärkt att koka saft på!

Hej Bloggen!

Dagens pyssel går i rabarberns tecken. Jag tog en runda i trädgårdslandet och plockade med mig en del stjälkar in. Rabarbersaft är bland den godaste saften jag vet och i eftermiddags gjorde jag en sats.

Jag är ju som ni säkert vet vid det här laget barnsligt förtjust i allt vad Leila Lindholm gör, men något som hon gör som jag INTE får rätt på är rabarbersaften. Det kvittar hur mycket jag inte rör under kokingen, min saft blir helt grumlig och ser inte alls aptitlig ut. Så när jag förra sommaren hittade ett recept på vida vebben på rårörd rabarbersaft var lyckan total. Saften blir klar och fin. Fuskar lite med några droppar grenadin för att få lite mer rosa färg på saften. För er som blir lite sugna kommer receptet här:

1,5 kg rabarber
1 citron
1,6 liter vatten
1,2 kg strösocker
1 msk vinsyra
0,5 krm natriumbensoat

Koka upp vattnet. Skär rabarbern i bitar och skiva citronen i tunna skivor. Lägg rabarbern och citronen i en rymlig bunke. Slå på det kokande vattnet. Låt stå och dra i 2 dygn på en sval plats.

Sila ifrån och tillsätt sockret. Börja med en mindre mägd socker så att inte saften blir för söt. Rör ut sockret tills allt är smält. Rör ut vinsyra och natriumbensoat i lite av saften och tillsätt under omrörning.

Slå upp på rena flaskor och förvara svalt.



På återseede hoppas jag!
Kram Lullsan

Kommentarer
Postat av: Stina / Sagolikt Pyssel

Tjingeling! Mitt pysselstafettsmail ville inte skickas till dig. Har du ngn annan mailadress? :-)

2011-05-19 @ 11:37:06
URL: http://www.stinaglaas.blogspot.com
Postat av: Stina / Sagolikt Pyssel

Äh, jag skrev kanske bara fel. :-) Är så van att det ska vara hotmail.COM. :-D

2011-05-19 @ 11:41:39
URL: http://www.stinaglaas.blogspot.com
Postat av: Johanna

Gud så kul, den har ju växt nått hysteriskt! Nu får du göra en massa paj! Skickar du en på posten? ;)



Ha en bra dag!

2011-05-19 @ 11:55:37
URL: http://rosvallare.blogg.se/
Postat av: Anna - stickande trädgårdsstudent

Åh, rabarbersaft, helt klart den godaste saften som finns! Hoppas att den blev bra:)

2011-05-19 @ 21:52:24
URL: http://lillavackraanna.blogg.se/
Postat av: Frk pyssel

åh vad mumsigt! rabarber är mumma! nu kan du göra fina betongblad av rabarberbladen! :-)

2011-05-19 @ 23:32:53
URL: http://pysselmama.blogspot.com/
Postat av: Stina / Sagolikt Pyssel

Den här gången läser jag ditt inlägg också. Och skäms för att jag inte gjorde det ordentligt förra gången...



Blir alldeles avundsjuk på din rabarber. :-) För mig är det verkligen sommar. Här hemma kan vi inte ha rabarber. Hela vår lilla gräsplätt skulle försvinna, speciellt om det växte lika bra som hos dig. :-D När vi får till en trädgård vid stugan vill jag ha rabarber där. :-) Och då ska jag prova ditt recept! :-)



Hoppas du har en toppenhelg!!

2011-05-21 @ 21:54:02
URL: http://www.stinaglaas.blogspot.com
Postat av: Alexandra - Pysselmaniker

Wow, vilken djungel! Är riktigt avundsjuk på dig. Rabarber är sååå gott! Har några små bitar här hemma, idag blir det rabarberpaj med kanel och ingefära =)

2011-05-22 @ 09:03:36
URL: http://pysselmani.blogg.se/
Postat av: Petra

Vad härligt! Jag tror nästan jag skulle kunna leva på bara rabarberpaj. Love it! :-)

2011-05-23 @ 21:34:22
URL: http://www.popetotrora.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0