Kaninis



Hej Bloggen!

I söndags sydde jag klart den här lill* kaninen. Jag har länge tyckt att Mailegs kaniner är så vansinnigt söta och tänkt att man borde kunna sy en själv.

När jag surfade runt på bibliotekets hemsida för ett tag sedan såg jag boken "Sy liv i lapparna" och några dagar senare hade jag lånat den! I boken fanns ett finfint mönster på just en liten kaninfamilj. Jag har förlängt armar och ben lite och tycker att den blev himla söt. Nu ska den bara få lite kläder är det tänkt. Kan ju bli fasligt kallt till vintern annars! 

Kram Lullsan

Glassigt värre



Hej Bloggen!

Igår var några fina flickor (och en liten pojke) här på middag och tjejsnack. Till efterätt hade jag gjort tre sorters glass. Eller ja, snarare en glass och två sorters sorbet om man ska vara noga! Efterrätten blev en riktig höjdare tycker jag och en sak är säker; glassmaskinen kommer gå varm här framöver och jag kommer nog aldrig köpa sorbet i affären igen nu när jag hittat ett recept som FUNKAR och blir sådär härligt krämig och god!

Glassen var en Dulche De Leche glass som jag hittat hos Mary. Denna gjorde jag utan glassmaskin eftersom det blv så mycket smet. Istället rörde och rörde jag ca en gång i halvtimmen i ungefär fyra timmar. Jag hoppade över hasselnötterna också och det funkade bra det med!

Jordgubbssorbeten hittade jag i senaste numret av Isabellas. Jag gjorde om receptet lite och hoppade över att krydda den med dragon som det stod i tidningen. Rabarbersorbeten var en chansning men den blev god den med!

Här kommer receptet om någon vill prova:

2 dl vatten
175g socker
500 g tinade frysta jordgubbar
1 msk flytande glukos
saften från en halv citron

Koka upp vatten och socker i en kastrull och låt koka i ca 10 minuter tills konsistensen är som sirap. Tillsätt jordgubbarna och glukosen och låt koka i 5 minuter. Mixa "jordgubbssoppan" och passera purén genom en finmaskig sil. Tillsätt citronsaft. Låt smeten svalna och kör i glassmaskin, alternativt häll i en bunke och ställ i frysen, rör om var 30 minut i ungefär fyra timmar.

Rabarbersorbeten är gjord på samma sätt som ovan men byt ut jordgubbarna mot 500g rabarber i små bitar och skippa citronsaften.

Nu får det bli lite frukost här innan det blir pysseldejt med en kompis. Kanske ska de stoppade delarna från förra veckans inlägg sys ihop idag...

På återseende hoppas jag!
Kram Lullsan

EFIT en söndag i maj

Hej Bloggen!

För någon vecka sedan kastade Pastill ut en utmaning, en EFIT (Ett Foto I Timmen). Här kommer mitt bidrag!!


8.00 Vaknar och ser solen strömma in under rullgardinen vilket verkar lovande!!


9.20 Efter frukosten är jag tillbaka i sovrummet och bäddar, drar upp rullgrdinen och tittar ut över de skånska slätterna.


10.25 Hos den lokala handelsträdgården.


11.20 Planterar rosenbräcka och lavendel.


12.15 Vattnar planteringarna och den nysådda salladen.


13.30 Bland doftande rapsfält på väg på fiskeutflykt.


14.20 I full färd med att försöka få upp de stora fiskarna.


15.20 Korvgrillning och fiskepaus


16.30 En titt i sambons draglåda. Kanske ett annat drag ger bättre fiskelycka?!


17.20 På väg hem utan fisk...


18.30 Middagsfix.


19.20 Förbereder lördagens tjejmiddags efterrätt.


20.10 Häller ut mig i soffan framför mästarnas mästare.


21.20 Stoppar kroppsdelar för fullt... Resultatet får vi förhoppningsvis se här snart!


22.20 Ställer klockan på ringning och lägger huvudet på kudden.


Ja, det var min söndag det. Titta in hos Pastill för fler bidrag!!

Kram Lullsan

Hur ska jag NU hinna pyssla?



En av de många fördelar med att undervisa tonåringar i svenska är att man får läsa hur mycket härliga ungdomsböcker man bara hinner med. Nåja, det får ju vem som helst göra och man behöver inte vara svensklärare för att läsa ungdomsböcker. MEN, jag får ju diskutera härligheterna med mina elever och det är fantastiskt kul!

I måndags var vi inbjudna till bokinspiration på det lokala biblioteket och jag och de flesta av mina elever var helnöjda och gick därifrån med ett antal titlar på "vill läsa listan". Jag lånade med mig ett en hel hög böcker och nu är pendlingen räddad en tid framöver.

Boken på bilden är jag möjligen sist ut att läsa men vad gör väl det?! Den är vannsinnigt spännande och riktigt svår att lägga ifrån sig. Att det dessutom är första delen i en triologi gör ju inte saken sämre! Så om man är sugen på spänning, mörka övernaturliga krafter (där jag hoppas det goda ska vinna...) och ungdomsliv är det här boken med stort B. Och det gäller alla, med eller utan elever!!

Kram Lullsan

Lägg inte rabarber på min rabarber



Hej Bloggen!

Rabarbern har växt så att det knakar de senaste veckorna och förra helgen var det dags att börja skörda! Förutom en klassisk smulpaj och rabarbermuffins har det också blivit en saftig rababerkaka med frosting.  Bra betyg fick den här hemma och eftersom jag har blandat från olika recept skriver jag ner receptet som blev på kakan här; för jag lär baka kakan snart igen!! 

Saftig rabarberkaka med syrlig frosting 

2 ägg
1,5 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
3 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver (vaniljsocker går också bra)

Ca 300 g späd rabarber
2 msk smör
2 msk råsocker
1 msk kanel 

25 g smör
100g creme cheese
3 dl florsocker
Finrivet skal från 1 citron

Skär rabarbern i centimetertjocka bitar. Smält smöret i en stekpanna och stek rabarbern tillsammans med råsocker och kanel tills den är helt mjuk. Mosa med en gaffel tills du får en grov puré. Låt svalna lite.

Vispa ägg, socker och vaniljpulver riktigt pösigt. Smält smöret i en kastrull och slå sedan i mjölken och låt det hela koka upp. Rör hastigt ner den heta smörmjölken i gräddblandningen och tillsätt den avsvalnade rabarberpurén. Rör tills allt är blandat.

Blanda mjöl och bakpulver i en skål och vänd försiktigt ner mjöllandningen i  smeten. Rör smeten slät, men rör så lite som möjligt.

Häll smeten i en smörad och bröad form med löstagbar kant och grädda i 175 grader i ca 35 minuter. Kakan ska inte vara kladdig!!

Blanda ingredienserna till frostingen, gärna med elvisp och vispa fluffig. Bred på kakan när den har svalnat helt!

Det var det hela!
Kram Lullsan


RSS 2.0